•• Význam Značky kvality ••
ZNAČKA KVALITY je vlastníctvom Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky a bola uvedená do života vznikom Národného programu podpory poľnohospodárskych produktov a potravín v roku 2004. Značka sa udeľuje potravinárskym produktom na obdobie troch rokov, pri sezónnych výrobkoch na obdobie jedného roka.
Značka kvality je jeden z nástrojov na podporu spotreby domácej potravinovej produkcie v silne konkurenčnom prostredí po vstupe Slovenska do EÚ. Od tohto času začali na Slovensko prenikať medzinárodné maloobchodné firmy, pričom väčšina z nich bola dominantná vo svojej domovskej krajine a hľadala možnosti expanzie výroby na nové trhy. Prioritou programu je sprostredkovanie dostatočných informácií pre spotrebiteľov o bezpečných a kvalitných domácich výrobkoch, zabezpečenie komunikácie so slovenským spotrebiteľom vo veci objasnenia zdravotných, ekonomických a regionálnych dopadov nákupu slovenských agropotravinárskych výrobkov.
Podpora domácej produkcie potravín je kľúčom k prosperite celej krajiny, pričom agropotravinársky priemysel zohráva významnú úlohu pri zabezpečení potravinovej sebestačnosti krajiny. Potravinová sebestačnosť znamená potrebnú mieru nezávislosti krajiny v tom najdôležitejšom, čo človek potrebuje a tým je potrava. Potravinová sebestačnosť je obzvlášť dôležitá aj v kontexte klimatických zmien, ktoré do budúcna môžu prinášať fluktuácie v objeme a kvalite výroby, v kontexte neúmerného zaťažovania životného prostredia emisiami CO2 z dopravných prostriedkov zvyšovaním vzdialenosti prekonanej potravinou od miesta svojej výroby po miesto spotreby, či v znížení používania konzervačných látok na predlžovanie trvanlivosti potravín.
Medzi nepriame poslania Značky kvality by sme taktiež mohli zaradiť zachovanie poľnohospodárstva. Významnou úlohou poľnohospodárstva v krajine je totiž nielen produkcia dostatočného množstva potravinových surovín, ale v rozhodujúcej miere aj zachovanie biodiverzity potravinových zdrojov, rozvoj vidieka, zabezpečenie práce na vidieku, zabránenie jeho vyľudneniu a uchovávanie agrárneho potenciálu vidieka pre ďalšie generácie.
Platí pravidlo, že ak štát robí cielenú výživovú politiku, tak je možné dosiahnuť úspechy v oblasti zdravia populácie. Značku kvality môžeme jednoznačne považovať za jeden z nástrojov výživovej politiky štátu, ktorého účelom je zabezpečenie dostatočných informácií pre spotrebiteľa o bezpečných a kvalitných domácich výrobkoch a podpora spotreby domácej potravinovej produkcie, ktorej vplyv na zdravý rozvoj organizmu je z hľadiska biologických zákonitostí vývoja stravovacích zvyklostí považovaný za významne dôležitý.